Ostara meditatiedag

De winter lijkt voorbij, de lente laat zich al zacht voelen! De duistere kant van het jaar is voorbij, met zijn lange nachten en zijn korte dagen. De zon neemt de heerschappij van de maan over. Het extraverte deel van het jaar is aangebroken en de groeiperiode begint. Het derde grote feest van de jaarcirkel is daar: de lente-equinox of OSTARA (of Alban Eller) in het liturgisch jaar van de christenen iets later gevierd als Pasen.

Ostara wordt geassocieerd met het element vuur, de energie die alles in gang zet, en met de oostelijke richting. Er is ook een verbinding met de dageraad en zonsopgang en met de geboorte van de mens. Het is de ram-periode die beheerst wordt door de planeet mars. Bij de Kelten was deze periode toegewijd aan de god Bran.
Heel de natuur is zich aan het los worstelen uit de winterkrachten. Wat in de grond lag te kiemen komt nu boven en begroet het zonlicht. De eerste eetbare kruiden kunnen verzameld worden: brandnetel, weegbree, zuring, paardenbloem, madeliefjes, Bij de bomen begint de opwaartse sapstroom en beginnen de botten te zwellen. Ze verzamelen nu de kracht om begin mei (Beltain) te exploderen in bloesems en blaadjes. Deze kracht wordt opgeroepen door de “Wildeman” of de “Green man” voor de plantengroei en door Cernunnos, als de god der dieren.

De boom die bij deze periode hoort is de els, die nu bloeit. Bij de Kelten was hij een van de heilige bomen, waarvan het verse hout van wit naar bloedrood verkleurt. De vruchtjes ervan hebben een spiraalstructuur, en de els draagt steeds drie groeistadia van de vruchten: de bloeiwijze, de groene vruchten en de rijpe vruchten, vergelijkbaar met de drie levensfasen: de kindertijd, de volwassenheid en de oude dag, of potentieel, activiteit en wijsheid. Ook de katwilg staat vol katjes.
Bij mooi weer gaan de bijen stuifmeel gaan halen voor het nieuwe broed.
De vogels beginnen hun territorium af te bakenen door te zingen: merels en lijsters zijn volop actief en al aan het nestelen. Ook de meesjes fladderen vievig rond. Rond deze tijd komt de koekoek terug en arriveren de eerste zwaluwen.

Om langs om meer planten komen in bloei: krokussen, muscari (blauwe druifjes), paaslelies, narcissen, maarts viooltje. Ook struiken als forsythia, magnolia en cornus mas bloeien.

Voor wie het berenjaar volgt: de beren komen definitief uit hun winterslaapplaats en beginnen een vegetarisch dieet van kruiden en grassen. Zo leert het berenjong stilaan alle nieuwe smaken kennen.
Voor wie dus de spirituele jaarcirkel van de Kelten volgt is het de ideale periode om te “zaaien”, om energie op te slaan en om de persoonlijke organisatie eens onder de loep te nemen. Het is vooral de periode van vrijheid, voor de mens die zijn verantwoordelijkheid in handen neemt, om op te gaan in deze vitale extase. Maar ook de kans om keuzes te maken die hieruit voortvloeien en de mogelijkheid om ervan te leren.

 

Verdere praktische en inhoudelijke informatie

Afspraken

We laten de dag doorgaan in de echte yoga-geest, zoals die door Patanjali in zijn Yogasutra is neergeschreven in de yama’s (geweldloosheid, waarheidsliefde, onthechting, afstemming op het grote geheel en zonder verwachtingen) en de niyama’s (zuiverheid, tevredenheid, vurige inzet, oefenen van de geest en in contact met je innerlijke gids).

De ganse dag beoefenen we mauna: “edele stilte”: je vermijdt elke activiteit die je in plaats van naar binnen, terug naar buiten brengt: je oefent alsof je met jezelf alleen bent. Vermijd elke vorm van communicatie met andere deelnemers. Je rookt niet, gebruik geen alcohol of andere drugs of nodeloze medicijnen. Je verlaat het terrein niet en zoekt ook geen contact met de buitenwereld (geen GSM’s of telefoongesprekken).
Heb je praktische problemen, vragen over de te volgen meditatiemethode of kom je pijnlijk vast te zitten kan je contact opnemen met de leraar tijdens de pauzes.

Zorg ervoor dat je door je gedrag niemand stoort. Reageer ook niet op het gedrag van anderen en laat je er niet door afleiden.

Meenemen

  • yogamat en eventueel meditatiekussen of bankje
  • warme kledij en regenkledij voor de wandelmeditatie in de tuin
  • iets voor de lunch voor ‘s middags, dat je met de anderen kan delen. Voor ontbijt, soep en thee wordt gezorgd.

Wanneer: zaterdag 18 maart 2022, van 5:45u tot 18u

Locatie: Bij ons thuis in de yurt

Zwagershullestraat 7 – 9881 Bellem
Kostprijs: 30 €

Let op! Inschrijven kan tot woensdag  15 maart

Wie brengt mee?

Wie zorgt voor koekjes? En wie maakt soep?