Midwinter meditatiedag

2De DUISTERNIS VAN MIDWINTER brengt ons naar het diepste dal van onze geest en ons onderbewustzijn. Het is het diepste punt van het materieel, energetisch en spiritueel groeiseizoen, gesymboliseerd door het Zwarte Paard, de tegenhanger van het licht op het toppunt van Midzomer, gesymboliseerd door het Witte Paard. De Kelten vierden in deze periode het feest van ALBAN ARHTUAN, het feest van de wijsheid. Het is het hoogtepunt van de vrouwelijke helft van het jaar: de kortste dag en de langste nacht. Daarna komen de drie donkere dagen van het wintersolstitium of het zonnestilstandpunt: de zonsopgang het dichtst bij het zuidoosten. Deze periode was heilig: het wiel van de seizoenen kwam drie dagen tot stilstand, dus stonden bij de Kelten die dagen ook de spinnewielen en de karrenwielen stil. Merkwaardigerwijs staat op 21 december de aarde in het perihelium: het punt het dichtst bij de zon van de ellips die de aarde jaarlijks rond de zon maakt. Je kan midwinter vergelijken met middernacht: in de duisternis is de geestenwereld heel nabij. Het is ook het einde van het inademen van Gaia (Moeder Aarde) die haar energie uit de natuur terugtrekt, en het begin van de uitademing om de natuur weer met haar energie te voeden.

De richting van medicijncirkel van Kelten en Indianen die erbij hoort is het noorden, de overgang tussen de elementen water en aarde, in de duistere en vrouwelijke helft, beheerst door de maan. Het is het moment van de geboorte van het licht. De nacht van 24 december was dan ook de gewijde nacht of de Moedernacht (Weinachten), en is door het christendom tot Kerstmis omgevormd. Dit is de symboliek van de Maagdelijke Moeder Natuur, die geboorte geeft aan een Lichtkind, in de diepste duisternis. Nadien komen dan de twaalf heilige nachten, die afgesloten worden op 6 januari met Driekoningen.

In de astrologie is midwinter het begin van het teken Steenbok, dat beheerst wordt door de planeet Saturnus, de grote vormgever en structuurschepper.

In de symboliek van de Levensboom betreft het de onderste punt van de penwortel, de verbondenheid met het centrum van de aarde.

Voor wie in zijn meditaties gebruikt maakt van de spirituele energie van de jaarcirkel van de Kelten, is het de ideale periode om diep in het onderbewustzijn af te dalen. We gaan terug naar het binnenste van onze levensspiraal, onze oorspronkelijke bron, naar de talenten die daar verborgen liggen. Daar vinden we ook ons innerlijk kind, voor de meesten een naar aandacht hunkerend kind dat heel veel gemist heeft. Door dit liefdevolle aandacht te geven komt het tot rust en kan het zich open stellen voor het licht en liefde van ons Bewustzijn.

In het berenjaar is het de periode van de diepste winterslaap in het berenhol en de geboorte van het berenjong in deze rustige en beschutte omgeving.

 

Praktisch

De meditatiedag gaat door op zaterdag 16 december  2023  in onze yurt.

We verzamelen vanaf 5u45, zodat we om 6u00 kunnen beginnen met mediteren. De dag eindigt om 18u00. Nadien is er tijd om nog eventjes na te praten.

 

Programma

 

We blijven de ganse dag binnen in de meditatieruimte, in volstrekte duisternis (geblinddoekt), ook tijdens de maaltijden. Om je te bedienen bij de maaltijden en je te begeleiden naar het toilet, zijn er “engelbewaarders”, die karma-yoga beoefenen. Durf in deze diepe duisternis van je meest onbewuste lagen te gaan, en je over te geven aan dit isolement en deze hulpeloosheid. Durf ook terugkeren naar je vroegste ervaringen en trauma’s als kind.

Gebruik de eindeloosheid van de tijd om diep naar binnen te gaan. Maak hiervoor gebruik van de meditatiemethode zoals die door Patanjali is uiteengezet. Je beoefent deze op het niveau waarop je gekomen bent. We oefenen ononderbroken ook tijdens de maaltijden en de rustmomenten. De “edele stilte” wordt op geen enkel ogenblik doorbroken, uit respect voor het innerlijk proces van mekaar en de groepsenergie. Wanneer het zitten ter pijnlijk wordt kan je even ontspannen en de benen strekken, of eventjes gaan liggen.

Speciaal geschikt voor deze periode is de “Wiegmeditatie”, die je toelaat om diep in contact te komen met het hunkerend kind in je, en het te helen door het je liefdevolle aandacht te geven.

Als je de hulp wilt inroepen van de “engelbewaarders”, dan ga je gewoon rechtop staan en wacht je tot iemand je komt helpen. Doe dit enkel tijdens de aangegeven rustpauzes.

 

Meebrengen

  • yogamat, meditatiekussen of bankje
  • zwarte blinddoek
  • (symbolische) zwarte kledij en een witte sjaal
  • lunch voor jezelf voor ‘s middags: er wordt voor ontbijt, soep en thee gezorgd.

 

Kostprijs

30 Euro ter plaatse te betalen

 

Afspraken

We laten de dag doorgaan in de echte yoga-geest, zoals die door Patanjali in zijn Yogasutra is neergeschreven in de yama’s (geweldloosheid, waarheidsliefde, onthechting, afstemming op het grote geheel en zonder verwachtingen) en de niyama’s (zuiverheid, tevredenheid, vurige inzet, oefenen van de geest en in contact met je innerlijke gids).

De ganse dag beoefenen we mauna: “edele stilte”: je vermijdt elke activiteit die je in plaats van naar binnen, terug naar buiten brengt: je oefent alsof je met jezelf alleen bent. Elke communicatie met medeleerlingen wordt vermeden en elke andere nodeloze afleiding laat je achterwege, ook geen gsm’s.

Heb je praktische problemen, vragen over de te volgen meditatiemethode of kom je pijnlijk vast te zitten kan je contact opnemen met de leraar tijdens de pauzes.

Zorg ervoor dat je door je gedrag niemand stoort. Reageer ook niet op het gedrag van anderen en laat je er niet door afleiden.

Inschrijven

Stuur een mail of een sms voor woensdag 13 december om ons toe te laten ook de praktische kant vlot te laten verlopen.

 

Wanneer:
zaterdag 16 december, vanaf 5.45u ‘s ochtends. Einde: 18u

Locatie:
In onze yurt

Zwagershullestraat 7 –  9881  Bellem

Oproep

We zoeken nog karma-yogi’s voor een heerlijk winters soepje en koekjes voor bij de thee.