Imbolc meditatiedag

We bevinden ons in het putje van de winter. De Kelten vierden in deze periode hun tweede grote feest van hun jaarcirkel: IMBOLC. Dit feest wordt gevierd op 1 februari en geassocieerd met het element aarde, de kleur wit en de noordelijke richting. Imbolc betekent: “rondgang door de velden”: een rituele processie die de akkers wil zuiveren van alle negatieve energie voor er gezaaid wordt. Het is bovendien de lammer- en zoogperiode voor de schapen. In deze periode komen de werksterbijen voor de eerste keer buiten om de drek uit de bijenkorf te verwijderen en het eerste stuifmeel van de katjes van de hazelaar te oogsten. Dit is dus de eerste fase van de groeiperiode, waarin de planten zich voorbereiden door in hun wortels zoveel mogelijk energie opslaan. Zo maken ze zich klaar voor de bloei- en groei-explosie van Beltain (1mei). Deze groeiperiode overspant een half jaar en eindigt met Lugnasa (1 augustus); de dankbaarheid om de oogst; verbonden met het element lucht, het zuiden en de kleur geel. Imbolc is het hart van de vrouwelijke periode van het jaar vandaar dat ze verbonden is met de Moeder-Aarde-godin Brigid, die haar zonnezoon Ruadan (het nieuwe licht) ter wereld brengt. Het is in deze periode dat we het lengen van de dagen bewust waarnemen. Vandaar dat de kerk in analogie hiermee het feest van Maria Lichtmis op 2 februari plaatste. Op die dag is er voor de mis een kaarsjesprocessie en komen de jonge moeders van het voorbije jaar om hun kinderen te laten zegenen. Op 1 februari vieren we bovendien het feest van Sint-Brigitte: de patrones van de vroedvrouwen.
Voor wie het berenjaar volgt: op 2 februari wordt het “Fête de l’ours” gevierd: dit feest sluit aan bij de voorchristelijke maancultus. Dan komt de beer voor de eerste keer uit zijn winterslaapplaats en ziet het berenjong voor de eerste keer het licht.

Voor wie dus de spirituele jaarcirkel van de Kelten volgt is het de ideale periode om de innerlijke tuin te zuiveren door meditatie, ons op te laden met de energie van Moeder Aarde en ons zo open te stellen voor het Licht van het Zelf.

Belangrijk

We laten de dag doorgaan in de echte yoga-geest, zoals die door Patanjali in zijn Yogasutra is neergeschreven in de yama’s (geweldloosheid, waarheidsliefde, onthechting, afstemming op het grote geheel en zonder verwachtingen) en de niyama’s (zuiverheid, tevredenheid, vurige inzet, oefenen van de geest en in contact met je innerlijke gids).

De ganse dag beoefenen we mauna: “edele stilte”: je vermijdt elke activiteit die je in plaats van naar binnen, terug naar buiten brengt: je oefent alsof je met jezelf alleen bent. Vermijd elke vorm van communicatie met andere deelnemers. Je rookt niet, gebruik geen alcohol of andere drugs of nodeloze medicijnen. Je verlaat het terrein niet en zoekt ook geen contact met de buitenwereld (geen GSM’s).

Heb je praktische problemen, vragen over de te volgen meditatiemethode of kom je pijnlijk vast te zitten kan je contact opnemen met de leraar tijdens de pauzes.

Zorg ervoor dat je door je gedrag niemand stoort. Reageer ook niet op het gedrag van anderen en laat je er niet door afleiden.

Praktisch

De meditatiedag gaat door op zaterdag 28 januari, bij ons thuis in de yurt.

We verzamelen vanaf 5u45, zodat we om 6u00 kunnen beginnen met mediteren (kaarsjesprocessie). De dag eindigt om 18u00. Nadien is er tijd om nog eventjes na te praten bij een heerlijke pannenkoek.

Meebrengen

* yogamat en eventueel meditatiekussen of bankje en licht dekentje
* warme kledij en regenkledij voor de wandelmeditatie in de tuin
* lunch om ’s middags te delen: er wordt voor ontbijt, soep en thee gezorgd.
* confituurpotje voor rondgang met theelichtje buiten!

Kostprijs

30 Euro ter plaatse te betalen

Graag op voorhand inschrijven

Inschrijven kan tot en met 25 januari 2022.
Stuur een mailtje naar isabelle.willems@outlook.be

Wanneer: zaterdag 28 januari, vanaf 5.45u ‘s ochtends

Locatie:

Bij ons in de yurt

Zwagershullestraat 7 – 9881 Bellem

Oproep

Wie zorgt voor een winters soepje?

Wie bakt z’n pannetje warm voor zonnige pannenkoeken?

Alvast hartelijk dank!