Herfest meditatiedag

Voor wie de spirituele jaarcirkel van de Kelten volgt viert op 21 september het feest van HERFEST of ALBAN ELFED. Op de herfstequinox zijn dag en nacht even lang en beginnen de nachten langer te worden. We maken dus de overgang van het lichte, mannelijke en zonnedeel van het jaar naar het donkere, vrouwelijke en maandeel van het jaar. Eigenlijk stappen we het nieuwe jaar in (cfr. Het nieuwe schooljaar). Dit is het esoterische (naar binnen gekeerde) feest, terwijl Samain het exoterische (naar buiten gekeerde) nieuw -jaar- feest is.

Het gaat hem hierbij vooral om dankbaarheid voor de overvloed als vrucht van onze arbeid. De vruchtenoogst begint: appelen, peren, okkernoten, hazelnoten (met hun groeitijd van negen maanden zoals een mensenkind),druiven, bessen…Deze vruchten zullen ons toelaten om te feesten en ons de kans geven een wintervoorraad aan te leggen om het koude seizoen te overleven. We danken Moeder Natuur (Prakriti) voor haar gaven en de energieën van hemel en aarde die de bomen en planten gevoed hebben zodat ze een overvloedige oogst kunnen geven. Dit is het feest van de vruchtbaarheid, de onsterfelijkheid en het contact met de onderwereld.

Het is ook de periode dat de natuur begint af te sterven, zijn vruchten in overvloed prijsgeeft en de bladeren van de bomen vallen. Tegen het feest van Samain (1 november) staan de bomen er volledig uitgekleed bij. Het is ook de periode van de oogstmaan (12/9 – 12/10). Hier ligt het accent op de oogst als essentiële schakel in de cyclus van het bestaan: de oogst van nu is het zaaizaad voor het volgende seizoen.

Toch komen in deze periode nog enkele planten tot bloei, echte laatbloeiers dus: herfsttijloos, asters, kosmos …

Het is het begin van de rustige periode van het najaar, na het harde labeurwerk van de oogst. Er is na een periode van karma of kriya-yoga terug meer voor introspectie en stille meditatie tijdens de langere nachten. Het is een periode van afscheid en opnieuw beginnen, van dood en wedergeboorte. Er is tijd om even stil te staan bij de lessen die we het voorbije jaar geleerd hebben (evaluatie), en het komende jaar voor te bereiden (planning!).

Voor wie het berenjaar volgt: in deze periode vreet de beer zich vol aan al het lekkers, maar het is vooral de periode waarin hij de zalm vangt, die terugkeert uit de zee om in de bovenloop van de rivieren kuit te schieten en daarna te sterven. Met het vet van deze zalmen kweekt hij zich een dikke vetlaag, die het hem mogelijk maakt om zijn winterslaap goed door te komen.

 

 

Praktisch

De meditatiedag gaat door op zaterdag 16 september 2023  in onze tuin, Zwagershullestraat 7 te Bellem. We verzamelen vanaf 5u45, zodat we om 6u00 kunnen beginnen met mediteren. De dag eindigt om 18u00. Nadien is er taart en tijd om nog eventjes na te praten.

 

Meebrengen

  • yogamat en eventueel meditatiekussen of bankje
  • warme kledij en bescherming voor de regen (half tentje, shelter,…)
  • lunch voor ’s middags om met de anderen te delen  – er wordt voor soep en thee gezorgd.

 

Kostprijs

30 euro ter plaatse te betalen

 

Afspraken

We laten de dag doorgaan in de echte yoga-geest, zoals die door Patanjali in zijn Yogasutra is neergeschreven in de yama’s (geweldloosheid, waarheidsliefde, onthechting, afstemming op het grote geheel en zonder verwachtingen) en de niyama’s (zuiverheid, tevredenheid, vurige inzet, oefenen van de geest en in contact met je innerlijke gids).

Het is de bedoeling rustig tijd te hebben om diep naar binnen te gaan door gebruik te maken van de meditatiemethode zoals die door Patanjali is uiteengezet. Je beoefent deze op het niveau waarop je gekomen bent. We oefenen ononderbroken ook tijdens de maaltijden en de rustmomenten. De “edele stilte” wordt op geen enkel ogenblik doorbroken, uit respect voor het innerlijk proces van elkaar en de groepsenergie. Je vermijdt elke activiteit die je in plaats van naar binnen, terug naar buiten brengt: je oefent alsof je met jezelf alleen bent. Elke communicatie met andere deelnemers kan je beter vermijden. Blijf bij jezelf. Elke vorm van nodeloze afleiding laat je achterwege: roken, gsm, nodeloze medicijnen.

Heb je praktische problemen, vragen over de te volgen meditatiemethode of kom je pijnlijk vast te zitten, vraag hulp aan de leraar tijdens de pauzes. Blijf lief voor jezelf, maar werk intens en moedig met je innerlijke wereld.

Inschrijven

Gelieve voor woensdag 13 september in te schrijven met sms naar 0474/66 74 20, om ook de praktische kant vlot te laten verlopen.

 

Wanneer: zaterdag 16 september, vanaf 5.45u ‘s ochtends

Locatie:
Zwagershullestraat 7, Bellem

Oproep

Vergeet niet dat we nog vrijwilligers zoeken voor de karma-yoga: soep, taart of koekjes voor  ’s avonds, bloemen uit eigen tuin,…