Bibliotheekproject "De Papieren Lochitng"

..Visie

Boeken zijn nodig! Om te inspireren, om uit te dagen, om te confronteren, om te studeren, om onze geest scherp te houden en ons te verbinden met universele wijsheid.
Deze bibliotheek wil een asiel voor de geest zijn, een toevluchtsoord voor mensen die voor de spirituele weg naar binnen gekozen hebben.
Laat het een vredige plaats zijn, die uitnodigt om te lezen, te studeren, te bezinnen, te schouwen en te mediteren.


Boeken zijn de vruchten van een geconcentreerd schrijfproces met als doel gul en vol mededogen, inzichten en methodes te delen. Wat geschreven is, blijft bewaard en wordt verspreid en gaat zo de tijdloosheid binnen.
Deze verzameling boeken laat ons beseffen dat er in heel de geschiedenis van de mensheid en in alle culturen zoveel mensen geweest zijn die een waardevolle poging gedaan hebben om de spirituele essentie van het leven te vatten en deze wijsheid ook geleefd hebben.

Deze bibliotheek biedt de kans om deze verwante zielen te ontmoeten via hun nagelaten geschriften.

Boeken helpen ons verder te kijken dan de waan van de dag. Ze kunnen ons beschermen tegen indoctrinatie, manipulatie, fake news en het effect van algoritmen. Ze zijn een bescherming tegen de bekrompenheid van geest en openen nieuwe horizonten.

Missie

Boeken met een spirituele visie verschijnen dikwijls in kleine oplagen en verdwijnen snel uit de boekhandels. Ze zijn dikwijls ook in gewone bibliotheken weinig voorradig. Deze bibliotheek wil een archief zijn waar de waardevolle boeken van grote spirituele meesters uit het verleden te raadplegen zijn.

Laat ons vergelijken met kookboeken: zij kunnen inspirerend zijn, uitdagend, nieuwe levensmiddelen, ingrediënten en bereidingswijzen aanbrengen, maar het is niet de bedoeling alleen maar kookboeken te verzamelen, te lezen, te vergelijken, over de recepten te fantaseren, ze te delen en erover te communiceren. Het is vooral de bedoeling om ons lijf gezond en smaakvol te voeden door de manier waarop we koken. De praktijk dus!

Zo is het dus echt de bedoeling om met de inspiratie uit de boeken gemotiveerd aan de slag te gaan in ons eigen leven. Het idee erachter is het creëren van een op spiritualiteit gebaseerde cultuur.

Realisatie

We hebben met de ganse groep een schuur verbouwd tot bibliotheekruimte van ongeveer 50 m2. Daar staan meer dan 6000 boeken op lezers te wachten, gerangschikt volgens schrijvers en thema’s. Bovendien is er een gezellige leesruimte van ongeveer 20m2, voorzien van een pelletkachel, kopieerapparaat en muziekinstallatie. Er is verder een keukentje en een composttoilet.
Alle boeken zijn ingegeven in de database van een bibliotheekprogramma (libib) en kunnen opgezocht worden. Er is ook een handig uitleensysteem.

 

Werking

De bibliotheek zal op zaterdag tussen 10u00 en 16u00 door vrijwilligers opengehouden worden.
De bibliothecarissen zorgen voor het bijhouden van de uitleningen en teruggaven.
Op andere momenten kan iemand die wil schrijven of studeren in de bib, na afspraak de sleutel komen halen (en terugbrengen).
Het is ook de bedoeling dat onze yogaleraren in opleiding daar opzoekingen kunnen doen, kunnen studeren en schrijven aan hun scriptie.

Wil je graag eens grasduinen in ons aanbod? Dat kan via deze link https://www.libib.com/u/papierenlochting

 

 

Financiering

Het ganse project is bekostigd met geld uit de kas van de VZW. De boeken zijn eigendom van Johan en worden gratis ter beschikking gesteld.
We zorgen voor een soort offerblok voor vrije donaties, waarmee de werkingskosten zullen worden betaald: water, elektriciteit, pellets, internet, verzekering, enz

Enkele beelden van een bibliotheek in wording

Met hulp van de sangha kreeg deze prachtige bibliotheek vorm.