Midzomernacht wake

Op 21 juni vieren de Kelten Alban Heruin: “het licht van de oever”. Het is het feest van de zomerzonnewende: de langste dag en de kortste nacht. De zon gaat die morgen op in het noordoosten, staat ‘s middags op zijn hoogste punt aan de hemel en gaat onder in het noordwesten. ‘s Nachts wordt het niet helemaal donker en zijn er bijna geen sterren te zien.
Het is het feest van de expressie. De vormscheppende groeikracht van de natuur bereikt zijn hoogtepunt en tevens zijn eindpunt. Vanaf deze dag begint het rijpingsproces. Vanaf nu kunnen hagen geschoren worden en kan de zomersnoei van fruitbomen beginnen.
Midzomer werd door de Kelten gevierd met grote midzomernachtsvuren, waarrond gedanst werd. Het was ook de nacht waarin de druïden de maretak gingen snijden in de heilige eikenbomen. Bovendien werden in deze dagen de geneeskruiden geoogst die een sterke zonnekracht bevatten, zoals het Sint-janskruid dat depressies helpt milderen. Ook werd de Sint-Jans-olie gemaakt, door de bloemetjes in olie in de volle zon te zetten.
Wij willen dit belangrijk keerpunt van het zonnejaar vieren met een nachtwake, in een afwisseling tussen geleid en spontaan dansen en meditatief in stilte zijn bij het vuur. We zullen de ganse nacht het vuur brandend houden en zo met licht de ene dag met de andere verbinden
Hieronder vind je de verdere praktische en inhoudelijke informatie over deze nachtwake.

Praktisch
De meditatiedag gaat door in de nacht van zaterdag 17 juni op zondag 18 juni 2023, in de Zwagershullestraat 7 te 9881 Bellem, buiten op het grasplein rond het kampvuur.
We verzamelen zaterdag vanaf 18u30, zodat we alles kunnen klaarzetten en het kampvuur kunnen opbouwen. We starten stipt om 19u00 met mediteren. We gaan door tot zondagmorgen om 7 uur. Vervolgens nemen we samen een stevig ontbijt blijven even napraten en ruimen we op.

Meebrengen
 yoga-mat en eventueel meditatiekussen of bankje, meditatiedekentje
 regencape en warme kledij, eventueel een shelter of iets om onder te schuilen bij regenweer
 hout
 avondmaal om te delen

Kostprijs
30 Euro te betalen ter plaatse.

Afspraken
We laten de nacht doorgaan in de echte yoga-geest, zoals die door Patanjali in zijn Yogasutra is neergeschreven in de yama’s (geweldloosheid, waarheidsliefde, onthechting, afstemming op het grote geheel en zonder verwachtingen) en de niyama’s (zuiverheid, tevredenheid, vurige inzet, oefenen van de geest en in contact met je innerlijke gids).
De ganse nacht beoefenen we mauna: “edele stilte”: je vermijdt elke activiteit die je in plaats van naar binnen, terug naar buiten brengt: je oefent alsof je met jezelf alleen bent.
Heb je praktische problemen, vragen over de te volgen meditatiemethode of kom je pijnlijk vast te zitten kan je Johan aanspreken tijdens de pauzes.

Zorg ervoor dat je door je gedrag niemand stoort. Reageer ook niet op het gedrag van anderen en laat je er niet door afleiden.(géén gsm’s)

Programma
Het is de bedoeling om diep naar binnen te gaan door gebruik te maken van de meditatiemethode zoals die door Patanjali is uiteengezet. Je beoefent deze op het niveau waarop je gekomen bent. We oefenen ononderbroken ook tijdens de maaltijden en de rustmomenten.

Inschrijven
Gelieve ten laatste op woensdag 14 juni te laten weten als je er bij wilt zijn via email of sms (0474/66 74 20)

Periode: van zaterdagavond17 juni om 19u00 tot zondagochtend 7u00

Locatie: in onze tuin , Zwagershullestraat 7, Bellem.

Inschrijven kan tot 14 juni.

Wie brengt mee?

Wie zorgt voor een nachtelijke soepje?
Wie fleurt de Boeddha op met een veldboeket?