Yoga-Lugnasa 10-daagse

Chassepierre

Stel je voor: op een weide, midden in het bos, dicht bij de rivier staan tenten in een cirkel rond het kampvuur. De groep leeft in stamverband, er zijn baby’s, spelende kinderen, mannen en vrouwen…Er wordt gekookt, vuur gemaakt, iedereen is creatief bezig. Er is ruim tijd voor meditatie en yoga, tijd om dicht bij de natuur te zijn, dicht bij je gezin te zijn. Er is tijd om te zuiveren, op te laden en diep bij zichZelf te komen.

De echte stille meditatiedag gaat door de laatste zaterdag 29/07 van 6u00 tot 18u00.

We zitten dan in de periode net voor 1 augustus. de rijpingsperiode van de vruchten begint en de graanoogst start. In die periode vierden de Kelten Lugnasa: “de spelen van Lug”. Lug was de voornaamste god van de Kelten: hij werd gezien als hemelgod, als krijgsgod, als vegetatiegod, als magiër en als god van de kunsten en ambachten. Door de Romeinen werd hij in verband gebracht met Mercurius. Lugnasa is het moment waarop de groeikracht van de natuur de aarde weer begint te verlaten, en de afrijpingsperiode en de oogst begint. (Denk aan het christelijke feest van Maria-ten-hemel-opneming op 15 augustus).

Op het medicijnwiel is lugnasa verbonden met de richting van het zuiden, het element lucht, de kleur geel, de kunst van het in harmonie leven. De totem bij ons is de vos (denk aan het verhaal van Reinaert De Vos), bij de indianen prairiewolf. Het leven, dat als sluwe en speelse leermeester ons steeds weer in uitdagende situaties plaatst. Denk aan de heyoka: de spirituele nar, die onze schijnheiligheid doorprikt. Het zuiden verwijst ook naar de speelse en zorgeloze wereld van het gezonde en geborgen innerlijk kind.

In het berenjaar is het de periode dat de beer met zijn al grotere jongen ronddwaalt en geniet van de vruchten en de honing. In deze periode geniet hij en doet hij de vitaminen en de zonne-energie op waarmee hij zijn winterslaap zal doorkomen.

Op sociaal vlak is het de periode om met veel vrienden bij elkaar te zijn en samen te genieten van de mooie dingen van het leven: zowel van de natuur als de cultuur, en vooral om samen te spelen en feest te vieren.

In de natuur is het de goede moment om de beschermende kruiden te plukken en te drogen: salie, bijvoet, goudsbloem, alsem, wijnruit … Het is de zwoele periode van de hondsdagen, met zijn vele onweders.

Spiritueel gezien is dit het feest van de oogst, van de overvloed en van de dankbaarheid. We vieren het leven zoals het op ons afkomt, met alle kansen dat het ons biedt om te leren en te evolueren. We oefenen in zorgeloosheid en in genieten. Dit is het feest van de zintuigen: de zon en de wind op onze huid, de geuren in de velden, de smaak van de verse vruchten, de kleur en geur van bloemen en kruiden. Maar ook van lekker eten, muziek, poëzie, plastische kunst, dans … Dit is de fase die ons de kans biedt in vrijheid te integreren wat we geleerd hebben, te beseffen hoe we veranderd zijn, zelfbewust onze kracht te voelen en onze talenten en verdiensten te leren delen met anderen.

Dus willen we dit belangrijk keerpunt van het zonnejaar vieren met een volle 10 dagen op een meditatieve manier aanwezig in de natuur, met als orgelpunt de stille meditatiedag in een afwisseling tussen wandelen en stilzitten.

 

Verdere praktische en inhoudelijke informatie

Afspraken

Zoals steeds is het de bedoeling rustig de tijd te hebben om tot diep naar binnen te gaan en gebruik te maken van verschillende vormen van meditatie. Hiervoor wordt de natuur onze echte thuis. De vijf natuurelementen: aarde, water, lucht, vuur en ether zijn hierbij onze helpers. Rotsen, riviertjes, dieren, bomen, kruiden, stenen, vuur en wind zijn de energieën waarmee we ons verbinden. Daarna gebruiken we de intensiteit van onze waarneming als meditatieve weg naar binnen. We proberen deze kans zo goed mogelijk te benutten. We vermijden alles wat onszelf of anderen hierbij kan storen: onder andere alle onnodig gebabbel, zowel met onze tong als onze geest. We proberen de vrije uitwisseling van energie met de natuur en binnen de groep zo goed mogelijk te bevorderen, om het energieveld zo subtiel en zo sterk mogelijk te maken.

We vermijden alle verslavende middelen zoals alcohol, drugs, roken en digitale media (Ipod, Ipad en consoorten). Ook het gsm-en houden we zo beperkt mogelijk.

Vervoer: De verantwoordelijke is Isabelle (0474/ 66 74 20). Op basis van de inlichtingen op het inschrijvingsformulier zal ze jullie contacteren indien nodig. Probeer zoveel mogelijk kostendelend te rijden.

Organisatie: Zoals in een echte volksstam draagt iedereen naar vermogen zijn steentje bij, zoals dat ook de voorbije jaren op een heel plezierige en intense manier is gebeurd.

 

Meenemen

Naast alles wat je voor je persoonlijk onderhoud denkt nodig te hebben:

  • tent en slaapmateriaal voor eigen gebruik
  • meditatiekussen of bankje, meditatiedeken voor in het sanghayon
  • klapstoeltje
  • warme kledij voor buiten
  • isolerend matje en vuilniszak om buiten op te zitten
  • regenkledij (je weet nooit?) het meest ideaal is een grote fietscape
  • zwemkledij en badhanddoek
  • keukenhanddoek
  • bord, tas, bestek, schilmesje
  • schrijfmateriaal
  • zakmes
  • materiaal om creatief bezig te zijn
  • drinkbus + brooddoos

 

Programma

Het is de bedoeling om vanaf het slapengaan tot aan het ontbijt de stilte te bewaren.

Basisdagindeling

06u00: opstaan en individuele meditatie (volwassenen)
07u30: yogapraktijk voor iedereen
08u30: ontbijt
10u00: samenkomst in het sanghayon
10u30: koken, klussen
12u30: middagmaal
13u30: siësta
14u00: namiddagactiviteit
18u00: meditatie in het sanghayon
19u00: licht avondmaal
20u30: bespreking van de dag – vraag en antwoord
21u30: stille meditatie rond het kampvuur
22u30: iedereen slaapt

Let op! We beperken het aantal deelnemers tot 40!

Foto’s: Josefien Tondeleir

Periode: van vrijdag 21 juli tot en met zondag 30 juli 2023

Locatie: Chassepierre

Let op! We begrenzen het aantal deelnemers tot maximum 40.

Wie brengt mee?

We zoeken nog rijp inlands fruit: oogstappeltjes, peertjes, pruimen, kersen, bessen, aardbeien en groenten uit eigen tuin