Beltain Mei-weekend

Solwaster

 In de jaarcirkel van de Kelten is 1 mei het feest van Beltain, het toppunt van de groei –en bloeiperiode: alle botten zijn open, de jonge dieren groeien, de bloemen worden bevrucht. We vieren de groeikracht van de natuur, die nu volop in bloei komt. De bloemen zijn de geslachtsorganen van de plant, de insecten en de wind zijn de bevruchters. Het mannelijke en het vrouwelijke element in de natuur ontmoeten en bevruchten mekaar. De Meibruid (of Flora bij de Romeinen) vertegenwoordigt Moeder Aarde als de verleidelijke, vruchtbare vrouw. De Meibruidegom of Wildeman is de Vegetatiegod ( of Faunus bij de Romeinen), en de mannelijke tegenhanger, die de bloesems bevrucht. Bij de Germanen werd op 1 mei traditioneel gezien als het huwelijk tussen Wodan en Freya. Het is het feest van het Meivuur, van de Meiboom, de liefdemei, de Meidans en de ”minne” van de Meiliederen van de troubadours en minnezangers.

De bloeiende Moeder Aarde is de Grote Godin, die later in het christendom gekerstend is tot Moeder Maria, aan wie de ganse meimaand is gewijd. Het joodse Hooglied is een heel poëtische beschrijving van de erotische spirituele symboliek van deze periode.
Bij de Kelten noemde de maancyclus tussen 18 april en 17 mei “de maan van het ontwaken” of “de maan van het opstijgend sap”. De boom die bij deze maan hoort is de wilg, die de wedergeboorte van de natuur symboliseert en in deze periode ontwaakt.

Wat in de natuur buiten ons gebeurt, gebeurt ook in onszelf. We vermeien er ons op, ons op te laden aan de intense energie van het opstijgende sap van de bomen in het bos, de bloei van de fruitbomen, de subtiele energie van de bloeiende kruiden en de kracht van de lentezon. Dit geeft een zuivering en een verfijning van onze energie. De sattvische kwaliteit van deze energie zorgt ervoor dat onze meditatie zich sterk kan verdiepen.

Op onze zwerftocht in de ontluikende natuur, zetten we al onze zintuigen open, voeden we ons aan deze krachtige energie en, laten we ons zuiveren. We laten controle los, verleggen onze grenzen en leren we intuïtief de tekens op onze weg lezen.

De kayaktocht is bedoeld als meditatieve ervaring van het water en de stroom, laten gebeuren, woe-wei, bewust niet-doen, enkel evenwichtig in de stroom aanwezig zijn.

Het leven in “stamverband”, samen met de kinderen is een experiment in vreedzaam samenleven in groep, en een kans om je eigen talenten in dienst van de groep te stellen.

Het samen koken is een aansporing om bewuster met onze voeding om te gaan, en zo de basisprincipes van yoga verder te integreren in ons dagdagelijks leven.

Verdere praktische en inhoudelijke informatie

Verblijfplaats

We hebben een nieuwe plek weten te veroveren in Solwaster (Jahay), Een prachtige weide aan de rand van de Hoge Venen. Het juiste adres is Gospinal 85 – Jalhay.

Afspraken

Zoals steeds is het de bedoeling rustig de tijd te hebben om tot diep naar binnen te gaan en gebruik te maken van verschillende vormen van meditatie. Hiervoor wordt de natuur onze echte thuis. De vijf natuurelementen: aarde, water, lucht, vuur en ether zijn hierbij onze helpers. Rotsen, riviertjes, dieren, bomen, kruiden, stenen, vuur en wind zijn de energieën waaraan we ons opladen. Daarna gebruiken we de intensiteit van onze waarneming als meditatieve weg naar binnen. We proberen deze kans zo goed mogelijk te benutten. We vermijden alles wat onszelf of anderen hierbij kan storen: onder andere alle onnodig gebabbel, zowel met onze tong als onze geest. We proberen de vrije uitwisseling van energie met de natuur en binnen de groep zo goed mogelijk te bevorderen, om het energieveld zo subtiel en zo sterk mogelijk te maken.

Vervoer
De verantwoordelijke is Isabelle (0474/ 66 74 20). Op basis van de inlichtingen op het inschrijvingsformulier zal ze jullie contacteren indien nodig. We vertrekken vanaf 16u00 op de afgesproken plaatsen. We rijden zoveel mogelijk kostendelend. De afstand vanaf Bellem is ongeveer 210 km, de reistijd ongeveer 2u15.

Organisatie
In de mate van het mogelijke draagt iedereen zijn steentje bij, zoals het ook de voorbije jaren op een heel plezierige en intense manier is gebeurd.

Meenemen

Naast alles wat je voor je persoonlijk onderhoud denkt nodig te hebben:

   • de verschuldigde 175 € betaal je aan het begin van het WE (80 € voor kinderen van 4 – 12 jaar) met een maximum van 450 € per gezin
   • tent en slaapmateriaal voor eigen gebruik – zorg voor voldoende warme dekens, het kan nog heel fris zijn ’s nachts)
   • meditatiekussen of bankje, meditatiedeken voor in de yourt
   • warme kledij voor buiten
   • isolerend matje en vuilniszak om buiten op te zitten
   • regenkledij het meest ideaal is een grote fietscape
   • zwemkledij en badhanddoek
   • reservekledij om mee te pakken in de kajak
   • keukenhanddoek (jaja!)
   • bord, tas, bestek, schilmesje
   • schrijfmateriaal
   • zakmes
   • klapstoeltje

 

Periode: 18 mei tem 21 mei 2023

Locatie: Gospinal 85, Jalhay (Solwaster)

Let op! We begrenzen het aantal deelnemers tot maximum 40. Inschrijven voor 15 mei

VOLZET